A ka një moment të duhur për të kryer jashtëqitjen?

Duke qenë se gjatë natës zorrët tuaja kanë qenë ë zëna duke tretur ushqimin e nëj dite më parë, për shumë njerëz, mëngjesi është momenti më i përshtatshëm për të kryer jashtëqitjen.

Sipas Kenneth Koch, mjek gastroenterolog, ushqimi ka tendencë të kalojë përmes trupit tonë në momentin që nis dita dhe shumë prej nesh, që në 30 minutat e para nxitojnë për në tualet.

Por ashtu siç ju keni rutinën tuaj të pirjes së kafes çdo mëngjes dhe anashkalimi i saj duket se ju prish ditën edhe zorrët tuaja e duan rutinën. Edhe anashkalimi i rutinës suaj të mëngjesit dhe vajtja menjëherë në punë mund të çrregullojë organizmin tuaj.

Por sipas Koch, si kryerja e nevojave një herë në javë, ashtu edhe tre herë në ditë, është diçka normale.

Është e vërtetë se koha për të cilën flasim është e madhe, por secili mund të gjejë atë që funksionon më mirë për të.

“Mënyra më e mirë për të pasur një kryerje të nevojave të rregullt është të jesh i rregullt në gjërat e tjera që ndikojnë në këtë proces,” thotë Koch.

Dhe një nga faktorët më të rëndësishëm është dieta ushqimore.

Nëse i kryeni nevojat personale para se të dilni nga shtëpia në mëngjes, sigurohuni që të konsumoni fruta, perime, kafe dhe ushqime të tjera me përmbajtje fibrash, që do ta bëjnë një gjë të tilllë më të thjeshtë.

“Hani mëngjes, dalloni momentin kur duhet të kryeni nevojat personale dhe merrni kohën tuaj,” shprehet Koch.

Dhe nëse nuk e bëni një gjë të tillë, bakteret në trupin tuaj do të kthejnë jashtëqitjen në gaz dhe do përfundoni duke pasur më shumë gazra dhe fryrje. Për më tepër mund të shkaktojë dhe probleme të tjera si kapsllëku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *